Doordenker

Talent omschrijving

Ik houd ervan om na te denken en luister graag naar verschillende standpunten en meningen: het helpt me om mijn eigen onderbouwd idee te vormen. Ik vind het niet makkelijk om in een gesprek snel mijn mening te verwoorden: ik heb denktijd nodig bij nieuwe dingen en blijf nadenken tot de puzzel volledig is. Dat is meestal achteraf, in de auto, onder de douche, of na een nachtje erover slapen. Maar dan mag je wel een stevige, doordachte en onderbouwde mening van mij verwachten.

Ideale werkomgeving.

Je komt tot je recht in een omgeving waar je wordt uitgedaagd om na te denken, waar je daar ook de tijd voor krijgt en waar je wordt uitgenodigd om je mening te geven. Het contact met verschillende standpunten en zienswijzen voedt je. Organisaties waar telkens op één vergadering een beslissing moet vallen of waar er een hoge druk is om beslissingen te nemen, passen niet bij jou. Een organisatie waar men tijd neemt om de juiste beslissing te nemen, past wel bij jou.

Waar moet ik mee oppassen?

Soms bedenk ik pas uren later wat ik had willen antwoorden op de opmerking van iemand. Ik blijf soms nadenken over een probleem en laat anderen te lang wachten op een antwoord. Soms ben ik zo in gedachten verzonken dat anderen denken dat ik niet actief deelneem aan het gesprek. Ik kan zo lang over iets nadenken dat anderen niet meer goed weten waar ik mee bezig ben.

Verbeteren?

Soms ben je zo in gedachten verzonken dat je anderen niet ziet of geen contact zoekt. Dat is natuurlijk niet zo: leg dat uit aan je omgeving. Zoek actief mensen op om te praten over de zaken, dat zal je helpen om tot een standpunt te komen. Maak duidelijk aan je omgeving dat je soms wat bedenktijd nodig hebt voor je je mening kunt geven. Bereid vergaderingen grondig voor, praat erover met anderen en vraag op voorhand materiaal op. Dan zal je tijdens de vergadering sneller weten wat je erover wilt zeggen.

 

 

Terug naar ‘Hoe ga ik om met kennis’