Weger

Talent omschrijving

Als ik een zware beslissing moet nemen, ga ik niet over één nacht ijs. Ik geef de indruk enorm lang te twijfelen, maar wat ik doe is alle risico’s onderzoeken. Daar ben ik goed in. Bij belangrijke keuzes wil ik alle mogelijke positieve en negatieve kanten onderzoeken. Ik doe er alles aan om het risico zo veel mogelijk te beperken voor ik spring. Dat lukt niet altijd en daarom zal ik niet altijd springen.

Ideale werkomgeving.

Je bent op je best in een omgeving waarin het zorgvuldig onderzoeken van risico’s en het nemen van degelijk onderbouwde beslissingen belangrijk is. Zoek een context waarin juistheid en exactheid erg belangrijk zijn, waardoor jouw overwegingen ook gezien en gewaardeerd worden. Hier kun jij het verschil maken.

Waar moet ik mee oppassen?

Het duurt soms veel te lang voor ik een beslissing neem; soms snappen anderen het getalm niet. Soms neem ik anderen niet mee in mijn beslissingsproces, ik houd mijn overwegingen voor mezelf. Daardoor lijkt het soms te lang te duren voor ik een knoop doorhak. Soms laat ik me te veel meeslepen door de risico’s en de angst voor de gevolgen van een belangrijke beslissing.

Verbeteren?

Sommige beslissingen vragen risico’s en niet alles is te voorzien. Maak een plan of afspraak over hoelang je over iets wilt nadenken, zodat je de tijd begrenst en sneller tot een beslissing komt. Besef dat je vooral oog hebt voor alles wat fout kan gaan. Kijk voldoende naar de opbrengsten en luister naar mensen die de positieve kant benadrukken. Informeer je of anderen de zaken onder controle hebben. Als dat zo is, kun je de behoefte aan controle loslaten. Als je iets onverwacht overkomt, heb je de neiging om weer zekerheid te gaan zoeken (bijvoorbeeld regels vastleggen). Wees je ervan bewust dat dat niet altijd nodig is.

 

 

Terug naar ‘Hoe ga ik om met kennis’