Vertrouweling

Talent omschrijving

Op de één of andere manier slaag ik er altijd in om een context te creëren die zo veilig aanvoelt dat mensen me meer vertellen dan dat ze oorspronkelijk van plan waren. Ik zoek die gesprekken op omdat ze me opladen. In zo’n gesprek verdwijnt de hele wereld: alleen ik en de andere persoon bestaan. Terwijl ik luister, komt het verhaal helemaal in mij tot leven. Dat voelt mijn gesprekspartner ook aan, waardoor ik met hem of haar een sterk contact kan maken. Als ik onder stress sta, zoek ik bewust dit soort gesprekken op, want daar word ik rustig van.

Ideale werkomgeving.

Je hebt graag een omgeving waarin tijd nemen voor een diepgaand gesprek niet wordt beschouwd als ontspanning en vermaak. Het is eveneens een omgeving waar mensen je kunnen komen opzoeken en waar het van belang is dat mensen zich goed in hun vel voelen.

Waar moet ik mee oppassen?

Soms blijven gesprekken bij mij zo lang hangen dat ik er last van krijg. Bij stress verlies ik mezelf soms in een diepgaand gesprek zodat daarna de stress nog hoger wordt door het vele werk dat is blijven liggen. In een beklijvend gesprek ga ik me soms te verantwoordelijk voelen om de andere te helpen.

Verbeteren?

Leer ’s avonds de knop omdraaien door bewust tussenactiviteiten te organiseren. Dit kun je doen door het uitoefenen van hobby’s, zoals sport. Probeer iets doen wat je zo leuk vindt dat je gedachten stilvallen en je aandacht zich verplaatst. Probeer je ervan bewust te zijn wanneer een gesprek blijft hangen en probeer de gedachten eraan naar de achtergrond te verplaatsen. Wat helpt, is die gedachten letterlijk van je af te schrijven. Leer een onderscheid maken tussen het verhaal van iemand anders en je eigenbelang.Vraag je af wat je zelf belangrijk vindt en nodig hebt. Wees je bewust van waarop je invloed hebt en betrokken bent. Trek duidelijk grenzen in waar je je wilt door laten meeslepen.

 

Terug naar ‘Hoe help ik anderen’