Woordkunstenaar

Talent omschrijving

Ik kan makkelijk mijn gedachten verwoorden. Soms is het wel even zoeken, maar eenmaal ik iets helemaal kan zeggen of opschrijven zoals ik het wil, haal ik daar veel voldoening uit. Als je mij een vraagt stelt, komen de woorden spontaan. Ik heb de behoefte om al pratend te denken: soms herhaal ik dingen in een andere formulering omdat ik zeker wil zijn dat ik het helemaal goed overbreng. Als ik een mooi tekstje heb geschreven, betrap ik mezelf er soms op dat ik het ’s avonds opnieuw ga lezen om er nog eens van te genieten.

Ideale werkomgeving.

Je vindt het fijn in een omgeving te vertoeven waarin het wordt gewaardeerd om iets te formuleren op een mooie manier. Zoek een rol waarin je het verschil kunt maken door de manier waarop je iets zegt en waarin je je vermogen om iets precies te formuleren gebruikt. In een zeer operationele omgeving waarin taal van ondergeschikt belang is, ga je minder voldoening ervaren.

Waar moet ik mee oppassen?

Soms zit ik te lang vast in een schrijfproces omdat ik niet tevreden ben over de woorden die ik heb gevonden. Ik besteed vaak langer tijd aan een tekst dan nodig is. Soms heb ik het nodig om luidop te denken om mijn gedachten op een rijtje te zetten, waardoor ik soms verward en overweldigend overkom op anderen. Ik praat soms te lang en te veel.

Verbeteren?

Bereid gesprekken voor en denk op voorhand na over wat je wilt zeggen. Je weet dat je altijd op je pootjes terechtkomt in een gesprek. Praat niet alleen zelf, geef ook anderen daartoe voldoende ruimte. Besef dat je soms je gedachten moet kunnen verwoorden om te weten wat je denkt en dat dat voor anderen niet altijd functioneel is. Leg hen uit dat dat een noodzaak voor je is.

 

 

Terug naar ‘Hoe help ik anderen’