Meetrekker

Talent omschrijving

Ik weet welke richting ik uit wil en vertrouw daar voor 100% op. Ik kan anderen makkelijk enthousiast maken en overtuigen om mee in die richting te gaan. Ik houd ervan als ik erin slaag om anderen de richting te doen kiezen die ik voor ogen had. Ik heb een klein groepje mensen die ik actief opzoek voor feedback. Zij mogen heel direct zijn, anderen laat ik nooit zo dichtbij komen. Ik hou wel van een crisis: dan word ik rustig en daadkrachtig. Op zulke momenten heb ik last van weerstand en neem ik beslissingen waarmee ik anderen soms onrecht aandoe. Hierdoor moet ik achteraf soms zijdelingse schade opruimen.

Ideale werkomgeving.

Zoek een omgeving waarin je 100% het vertrouwen krijgt van je leidinggevende en waarin je een grote autonomie ervaart voor het werk, het team of de organisatie waar je verantwoordelijk voor bent. Zorg dat je zelf de mensen kunt kiezen waarmee je samenwerkt, want je hebt hen nodig als klankbord. Zoek een omgeving waar af en toe een crisis heerst, want dan ben je op je best.

Waar moet ik mee oppassen?

In een hectische situatie ga ik soms zo dominant sturen dat er zijdelingse schade ontstaat bij anderen (mensen voelen zich geschoffeerd, genegeerd of aangevallen). Soms reageer ik te snel, te impulsief en te hard op een situatie. Ik zou een mail soms beter een nachtje laten rusten voor ik hem verstuur. De manier waarop ik de zaken zelfzeker, duidelijk en transparant formuleer, maakt onzekere mensen soms nog meer onzeker. Soms word ik zo sturend dat ik niet meer luister naar de meningen van anderen.

Verbeteren?

Als je anderen veel druk oplegt, kan je omgeving onrustig worden: neem dan wat gas terug en probeer je voorstellen te timen. Blijf luisteren naar mensen die een andere richting voorstellen en blijf hun argumenten onderzoeken. Weet dat je soms te hard op het gaspedaal duwt en dan kortstondige (zijdelingse) schade aanricht. Vergeet die (relationele) schade achteraf niet op te ruimen. Tip: laat een e-mail een nacht rusten voor je hem verstuurt, zodat je je woorden kunt verzachten indien nodig.

 

 

Terug naar ‘Hoe krijg ik anderen in beweging’